Company Logo

Да развием въображението на детето!

   Всяка илюстрация има различна задача, но всяка ще развие въображението на детето или ще бъде изпълнена спрямо неговия опит.

   Това е добър вариант на видите как мисли вашето дете при изпълнението на задачата.

   Не бързайте да помагате. Оставете го само да прояви своето творчество!

(следва продължение)

Илюстрации: Pinterest 

Изготвил: Йорданка Какалова

Психолог: Ирена Константинова 

 

Няма да изказвам мнение дали е опасен, колко опасен и какъв феномен е COVID-19, защото за мен е все едно какъв вид е вируса ако той причинява сътресения в здравния и социален живот. Иска ми се обаче да насоча вниманието на възрастните към чувствителността на децата при подобни ситуации. Няма как при положение, че от всякъде се говори за вируса децата да не са чули, да не са усетили, че се случва нещо извънредно. Не подминавайте тревогите им, фантазиите им, страховете им. 

 1. При малките деца в яслена възраст не е необходимо да правите нищо повече от това да спазвате противоепидемични мерки и съответно да създавате култура на хигиена на детето.

 2. При деца в градинска възраст е добре да ги попитате дали знаят нещо за вируса, от къде го знаят и да им обрисувате реалната картина съобразена с възрастта им. Често децата чуват неща, които не разбират, но реално попиват емоцията и стават тревожни. Обяснете им, че е важно да спазваме мерки за сигурност и разбира се повишаване на културата ми на хигиена през обянения защо е необходимо да си изпълняват правилата.

  3.При децата в училищна възраст е важно да ги попитате какво знаят и какво си представят. Много често децата в тази възраст се страхуват от смъртта и ... зомбитата от игрите и филмите. Обяснете им с подходящи думи за възрастта, какво представлява вируса( и че винаги е имало), но хората знаят какво да правят, за да се ограничи разпростанението му. Обяснете на детето, че това не е пандемия и че има мерки, които е необходимо да се вземат, но ако се разболеят ще се излекуват. Важно е да отговаряте докато детето пита. 

*Както отбелязах вашата тревожност става тревожност и на детето. Внимавайте какви думи използвате и дайте възможност на детето да пита, а не да фантазира.

Бъдете здрави!

Психолог: Ирена Константинова 

 

рубрика на психолога 2

 

рубрика на психолога 3

 

рубрика на психолога 4

 

 

Психологическа подкрепа

 

 Всяка емоция и всяко поведение си имат обяснение! Често възрастните не успяват да видят какво се крие от другата страна!
 
 Но знаете ли какво искат да чуят децата когато са тъжни, уплашени, ядосани или разочаровани?:
FB IMG 1607067563611
 
FB IMG 1607067573130
 
Какво е да си родител?????
Любов, търпение, споделеност на време, емоции, игри......
Детето винаги търси внимание! А зад това - се крие потребността му от безгранична любов!
Йорданка Какалова
Психолог: Ирена Константинова 
FB IMG 1607067781936
 

РУБРИКА НА ПСИХОЛОГА“

✅Всички знаем изразът "Мечешка услуга"

✅Понякога опитът да се "помогне" на детето се оказва точно това!

✅Често децата преди да опитат нещо ново - директно казват - не мога!

Родителите се ядосват, децата се сърдят......

✅Една от причините е, че от малки възрастните отнемат от тяхната инициатива - "защото бързахме", "защото исках да стане по - красиво", защото.....

✅Причините са много, но всяка една от тях е показала на детето, че каквото и да прави - то не е правилно; не е красиво... Показало му е, че не се справя!

✅Бъдете пример за детето си!

✅Бъдете търпеливи!

✅Хвалете го за малките успехи!

✅Само по този начин то ще расте уверено в своите възможности и нетърпеливо ще се впуска в новите предизвикателства!

Йорданка Какалова ????

Изображение: Интернет

Психолог: Ирена Константинова 

психологическа подкрепа 3

 

 

 

„ РУБРИКА НА ПСИХОЛОГА“-9

Чудовища под леглото

Може би се чудите от къде се появява страхът от чудовища под леглото?

✅Причината е, че детските мисли и фантазии могат да предизвикат абсолютно същите страхови реакции, както и реалностите от живота.

✅Тревожните деца имат изключително живо въображение, което може да бъде стимулирано от множество изображеня. Сетивното претоварване също е източник на тревога, за което роля имат музиката във филмите и игрите, при появата на злодеите.

❗Когато вашето дете изпитва страх от чудовище под леглото, покажете му, че страхът му е „истински важен” за вас, защото той е истински важен за него.

❗Друга причина, поради която децата имат неоснователни страхове, като чудовището под леглото, е, че не са в състояние да изразят с думи 

най – дълбоките си страхове. Възможно е да са самотни или изплашени до смърт от тещо, но да не могат да ви го обяснят. 

  Може би не разбират корена на своя страх, затова си избират нещо, което звучи страшно, каквито са чудовищата. Те не го правят, за да ви манипулират. Те съвсем реално се страхуват от чудовищата под леглото.

❗Един вариант за справяне с чудовищата под леглото може да бъде „Спрей за чудовища”. Всяка вечер преди лягане може да пръскате със спрея за чудовища под леглото (само за родители J - вземете розова/лавандулова вода и я използвайте като спрей за чудовища). Но - нещо много важно: детето трябва да разбира, че това го правите под формата на игра. Защото, ако реши, че и вие „виждате чудовището” – това може да засили страха им.

    Не омаловажавайте този детски страх. 

    Не го наричайте „глупав страх”. 

   Не казвайте „чудовища не съществуват” – това, че вие не го виждате – не означава, че детето Ви не вярва в неговото съществуване!

За този текст е използван материал от книгата „Срещу безпокойството”

 

Йорданка Какалова

Психолог: Ирена Константинова 

психологическа подкрепа.jpg 4

 
Copyright@2016 ДГ №178 "Сребърно копитце" София All Right Reserved
дизайн ИнфорМер - Мария Войнова.